Szívderítő népdalterápia a Fidelissima Vegyeskar évadzáró koncertjén

2016. júlus 9-én – nagy örömünkre – sokan eljöttek, hogy egy kis népdalterápiával kezeltessék kisebb-nagyobb problémáikat.

média >>> | felvétel >>>

Szilágyi Miklós karnagy bevezető beszédében köszöntötte a közönséget, a közreműködőket és beszélt a koncert apropójáról, a négy neves magyar zeneszerző évfordulójáról.
Talán az egyik legnehezebb darabbal, Bartók „Négy szlovák népdal” című művével kezdődött a koncert, melynek széles érzelmi skáláját érzékeny dinamikával igyekezett bemutatni a vegyeskar. Ezután kaptak először „hangot” a kicsik – a soproni Gárdonyi Géza Általános iskola ének-zene tagozatos osztályaiból alakult kiskórus –, akik teljes elszánással, kristálytisztán mutatták be a következő feldolgozás, Daróci Bárdos Tamás „Járd ki lábom” című darabjának népdalait, eredeti formájukban. A mű első tétele a „Keserves” címet viseli. A feldolgozás a csendes, nagyon mélyen húzódó fájdalomtól az emésztő, őrjöngő kétségbeesésig járja végig az elkeseredés fokozatait. Nagy figyelmet igényelt a karnagytól és a kórustól ennek megjelenítése, ahogyan a többi tétel is, amelyek már ugyan a huncutságról, csúfolódásról, kárörvendésről, csipkelődésről szóltak, de tempóváltásaikkal, dinamikai játékosságukkal erőteljes koncentrációt igényelnek.
Bartók Béla klasszikus, mindenki által ismert darabja, az „Este a székelyeknél” következett, mellyel Wagner Csaba klarinétművész varázsolta el a közönséget. Kísérője Schárfyné Halmos Erika volt.
Ismét a gyerek következtek, előénekelték Bárdos Lajos méltán népszerű „Szeged felől” című művét. A címadó népdal „Ablakomba, ablakomba” szöveggel mindenki számára ismert, így a közönség örömmel vette a felkérést, hogy elénekelje. Ez a népdalcsokor-feldolgozás ugyan felépítésében hasonlít az előzőhöz, de talán nincs akkora hangulatingadozása, mint az előzőnek. A kórus számára ebben a darabban talán a legnehezebb feladat a feszes, ritmikus, ugyanakkor nagyon gyors tempó megtartása.
Daróci Bárdos Tamás „Muzsikus dal” című darabja következett, ami a zenészek nehéz életéről szól. Hangulatában, zenei világában is eltért az eddigiektől, ahogy abban is, hogy ez egy népdalt dolgozott fel, tehát nem népdalcsokor.
A kicsik bemutatóéneke után egy viszonylag könnyebb feldolgozás következett: Daróci Bárdos Tamás: Erre gyere rózsám. A hat rövid csipkelődő–csúfolódó népdalt általában váltakozva férfi és nőikarral szólaltatja meg a szerző. Ebben a darabban a legbravúrosabb a zongorakíséret, amelyet Schárfyné Halmos Erika tökéletes előadásában hallhatott a közönség.
Zongoradarab színesítette a műsort – Bartók: Román népi táncok – a mi fülünknek különleges zenei világgal, ritmikával, Shcárfyné Halmos Erika bravúros tolmácsolásában.
A következő darabbal – Bartók: Legénycsúfoló – a nőikar fejtette ki nem éppen hízelgő véleményét a férfiakról.
A koncert utolsó darabját – Deák-Bárdos György: Borsodi bokréta – ismét a kicsik kezdték el, de a közönség sem maradt feladat nélkül, elénekelték a „Csillagok, csillagok” kezdetű népdalt, melynek talán legszebb feldolgozása ebben a bokrétában szerepel. A másik 6 tétel a mindennapi örömökről, bánatokról szól, melyet egy kacér, vicces, harsány tétel zár.

Ezúton szeretnénk megköszönni a gyerekek fegyelmezettségét, a közönség érzékenységét, szíves együttműködését, valamint közreműködőink kiváló munkáját.
A visszajelzések alapján szándékunk célba ért, sikerült népdalterápiánkkal megalapozni egy nyugodt, kiegyensúlyozott, derűs, igazi nyári hangulatot.
Jó egészséget kívánunk ehhez, találkozunk a következő évadban egy egészen más jellegű műsorral!

Takács Eszter
titkár

 

Tovább a galériához >>>
Fotó: Varga Jenő