ADVENTI FÉNYEK – JÓTÉKONYSÁGI KONCERT

Átadtuk az adományokat


2017. december 9-én, immár harmadik alkalommal, „ADVENTI FÉNYEK” címmel fényjátékkal kísért jótékonysági koncertet adtunk – Szilágyi Miklós karnagy vezetésével – a soproni Evangélikus templomban. A „Fidelissima” Alapítvány és a Fidelissima Vegyeskar a soproni fogyatékossággal élő és rászoruló gyermekeket gondozó intézmények támogatására indította el ezt a kezdeményezést, amelyet a város szociálisan érzékeny cégvezetői és lakosai felkaroltak.
Január 10-én a kórus látta vendégül az intézmények képviselőit, hogy átadásra kerüljenek az adományok. A vendégeket – a szervező, Takács Eszter kórus- és kuratóriumi titkár, kényszerű távolléte miatt – Horváth Enikő Sára, az alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte. Az elnökasszony felkérte az intézmények képviselőit, hogy mutassák be az általuk gondozott gyermekeket, illetve mondják el, mire fogják felhasználni az adományokat.


Fényképes összefoglaló az eseményről | Fotó: Király Géza

A Cseresznye Sori Gyermekotthon vezetője, Pichlerné Gábor Beáta megköszönte a támogatást. Árvácska Alapítványuk neve is árulkodik arról, hogy állami gondoskodásban élő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket gondoznak 3-tól 18 éves korig. A tavalyi támogatás abban nyújtott számukra nagy segítséget, hogy a gyerekeket elvihessék egy kalandparkos táborozásra. Fontos számukra, hogy a család nélkül felnövő gondozottjaikat különböző programok szervezésével kimozdítsák a szürke a hétköznapokból, minél szélesebb képet adjanak a teljes életről. Mindezekhez nyújt számukra hatalmas segítséget az adomány, illetve a látványos koncert, amin a gyerekek és gondozóik is részt vehettek.
Kocsis Jánosné, a „TÓMALOM HÍD” a fogyatékos gyermekek társadalmi kapcsolatainak fejlesztésére alapítvány kuratóriumának elnöke hálásan köszönte a Győr-Moson-Sopron Megyei Alpokalja Szociális Központ (korábban: Tómalom utcai Fogyatékos Gyermekek Otthona) lakóinak (2-40 év közöttiek) nyújtott támogatást. Az adomány a súlyosan, halmozottan fogyatékos gondozottak szabadidős programjaihoz nyújt majd anyagi hátteret. Kisebb, akár kisvonatos kirándulást terveznek a gondozottjaikkal. Nagyon köszönte, hogy a varázslatos koncertre a gondozottakat is elvihették.
A Sopron és Környéke Család és Gyermekjóléti Ellátás Intézete Gyermekek Átmeneti Otthona életvezetési nehézségekkel, szenvedélybetegségekkel küzdő, otthonról elszökött, lakhatási problémákkal küzdő gyermekek felkarolására jött létre. A teljes körű ellátást végző intézet új, megbízott vezetője, Katonáné Kovács Ágnes elmondta, hogy a pénzt jelenleg elsősorban az intézményükbe kerülő gyermekek öltözetének és tanszereinek biztosítására fordítják, mert a gondozásukba kerülő gyermekek ezek nélkül érkeznek hozzájuk. Az adomány lehetővé teszi számukra azt is, hogy karácsonykor egy-egy személyre szabott meglepetéssel kedveskedhessenek a családjukból kiemelt kis védenceiknek. Új vezetőként szeretne kirándulásokat is szervezni a gondozottaknak, amit szintén az adomány tesz lehetővé számukra.
A Kozmutza Flóra EGYMI által működtetett Kópé Sport és Szabadidő Egyesületről Czvitkovics Erika igazgatóhelyettes, az egyesület elnöke beszélt. Elmondta, hogy intézményükben enyhe fokon értelmi fogyatékos, középsúlyos, illetve halmozottan súlyos fogyatékos gyerekek oktatása és nevelése folyik. Egyesületüket a tantestület alapította azzal a céllal, hogy a szabadidő hasznos eltöltésére, elsősorban a sportolásra, az egészséges életmódra mutassanak különböző lehetőségeket a gyermekeknek. A rendszeres sportrendezvényeik, kirándulásaik megvalósításához különböző pályázatokat nyújtottak be, melyek 20%-os önrészéhez tudták felhasználni a tavalyi adományt, továbbá rajzeszközöket vásároltak a tehetséggondozás érdekében (két gyermekük rajza is szerepelt a Fő téren elhelyezett adventi óriásnaptárban). A téli sportoláshoz a gyermekek korcsolyapálya-bérletéhez tudtak hozzájárulni. Az idén indult számítógépes adatrögzítői képzésükhöz is ebből az összegből tudtak eszközöket vásárolni. Most téli túrára és korcsolyázni szeretnék vinni a gyermekeket, ennek költségeihez szeretnének hozzájárulni, illetve – a tavalyi évhez hasonlóan – fejlesztőeszközöket szeretnének vásárolni.
A Doborjáni Ferenc EGYMI, Speciális Szakiskola, Kollégium gondozottjai értelmi sérült gyermekek óvodástól szakiskolás korig. Intézményük kollégiumként is üzemel, sőt, állami gondoskodásban lévő tanulóik is vannak. A gondozottak szülei kezdeményezték az „Erdei” Doborjáni Iskola Gyermekeiért Alapítvány létrehozását. Krutzlerné Szarka Tünde igazgatónő elmondta, hogy Alapítványuk elsősorban a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségeit, az egészséges életre nevelést szolgáló rendezvényeket, valamint a táboroztatást támogatja. A kapott adományt most korcsolyabérletek, tanszerek vásárlására, majd nyáron egy balatoni pár napos táboroztatás támogatására használnák fel. Nagyon köszönte, hogy jelen lehettek a koncerten, mert a gyerekek még most is emlegetik, hogy ilyen szép fényeket még soha nem láttak és soha nem hallottak ilyen szépen énekelni felnőtteket és gyermekeket.
(A 2017 januárjában átadott támogatások felhasználásáról az intézmények részletes, fényképes beszámolókat küldtek, melyek megtekinthetők itt: http://fidelissima.hu/aktualis_20161210.html)

Ezután Horváth Enikő Sára elmondta, hogy az intézmények az általuk eladott támogatási kártyák bevételének 30%-át eleve megtarthatták, ehhez jött még az átulat adományokból, illetve az eladott támogatói jegyekből intézményenként 220 000 Ft, melyért az intézményvezetők nagyon hálásak voltak.
A kórus énekszóval vett búcsút vendégeitől.

Nagy örömünkre szolgál, hogy az intézmények vezetői egyre inkább élményszerzésre, olyan programok megszervezésére fordítják a kapott összegeket, amelyek közvetlenül a gyermekek örömére szolgálnak, de természetesen az is megható a számunkra, hogy a szükséges eszközök, tanszerek, ruházat beszerzéséhez is segítséget tudunk nyújtani.
Az adományozottak és a szervező „Fidelissima” Alapítvány és Fidelissima Vegyeskar nevében ezúton is köszönjük a cégek és a magánszemélyek összefogását, támogatását!

Takács Eszter
titkár




Csodálatos élményben volt része mindazoknak, akik 2017. december 9-én ellátogattak a soproni Evangélikus templomba. A „Fidelissima” Alapítvány és a Fidelissima Vegyeskar által szervezett jótékonysági hangversenyen több százan vettek részt, hogy adományaikkal támogassák a soproni fogyatékosággal élő és/vagy rászoruló gyermekeket.
A fényjátékkal kísért koncert, melyet az Oszvald Enikő vezette Hunyadi Általános Iskola Kórusának megindítóan lelkes éneke, illetve a Schárfyné Halmos Erika vezette Bim Bam Band is színesített, meghatotta a közönséget. A kórus számára pedig az volt a megható, hogy milyen lelkesen énekelt a közönség Szilágyi Miklós karnagy vezetésével.
A Fidelissima Vegyeskar nem titkoltan keres új és új megoldásokat, amikkel – elsősorban a meghívott gondozott gyermekek kedvéért – olyan audiovizuális élményt tud nyújtani, amellyel minden érzékszervre képes hatni. A kórus lehetőségeihez mérten igyekszik a háttérben maradni, csak a hangjával szolgálni.

Fényképes beszámoló a koncertről | Fotó: Lisznyai András
Miben volt más ez a koncert, mint a legtöbb jótékonysági megmozdulás?
 • Egyszerre támogatott öt, vagyis majdnem az összes soproni fogyatékossággal élő és/vagy hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó intézményt, így azok is részesülnek a támogatásból, akiknek nem áll módjukban felhívni magukra a figyelmet.
 • Több, mint félszáz gyermek és gondozó volt jelen a támogatott intézményektől, hogy az anyagi támogatáson túl lelki támogatást is kaphassanak.
A legmeghatóbb jellemzője ennek a rendezvénynek talán az, hogy a néhány nagyobb cég támogatása mellett nagyon sok kisebb cég, magánszemély jószándéka, szeretete nyilvánult meg ezen az eseményen, ami áthatotta az egész estét.
A szervezők ezúton is köszönik mindenkinek a támogatást, amellyel hozzájárulnak a gyerekek ellátásának javításához. A befolyt adományok 2018 januárjában jutnak el a támogatott intézményekhez.



Szeretettel hívjuk Önt és szeretteit
a „Fidelissima” Alapítvány és a Fidelissima Vegyeskar
által ismét megszervezett
ADVENTI FÉNYEK jótékonysági koncertre,
melyet 2017. december 9-én, 18.00 órai kezdettel
a soproni Evangélikus templomban tartunk.

(Sopron, Templom u. 10.)


A koncert bevételét és az összegyűlt adományokat a soproni fogyatékkal élő és/vagy hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó intézmények támogatására fordítjuk. Ebben az évben a Tóth Antal EGYMI vezetése úgy döntött, hogy – mivel náluk kevésbé fogyatékos és általában családban, jó körülmények között élő gyermekek vannak – idén lemondanak a támogatásról a többiek javára. Így a következő intézményeket szeretnénk segíteni:
 • Cseresznye Sori Gyermekotthon;
 • Doborjáni Ferenc EGYMI, Óvoda, Fejlesztő Iskola, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Kollégium és „Erdei” Különleges Gyermekotthon;
 • Gyermekek Átmeneti Otthona;
 • Győr-Moson-Sopron Megyei Alpokalja Szociális Központ (korábban: Tómalom utcai Fogyatékos Gyermekek Otthona);
 • Kozmutza Flóra EGYMI, Általános Iskola és Speciális Szakiskola.
Tavaly – nagy örömünkre – kiderült, hogy minden egyéb helyszínt „kinőttünk”. Idén is ismert karácsonyi dalok feldolgozásai hangzanak majd el, kizárólag magyarul. A Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola Énekkara abban lesz segítségünkre, hogy megénekeltessük a gyerekeket, a Bim Bam Band pedig abban, hogy igazi csengő-bongó karácsonyi hangulatot varázsoljunk.
Idén – a K2 Rendezvénytechnika munkatársai jóvoltából – varázslatos fényjátékkal lepjük meg a közönséget és a gondozott gyermekeket. Természetesen, ahogy minden évben, a gondozott gyermekek és kísérőik számára a koncert most is ingyenes lesz.

Szeretettel várunk Mindenkit, aki
– szeretne egy kis jót tenni,
– szereti a fényjátékot,
– látni szeretné, mivé varázsol egy templomot a fényjáték,
– szereti a kórusmuzsikát,
– szeretne elmélyedni a gondolataiban,
– szeretne örvendezni,
– szeretne együtt örülni a támogatott gyermekekkel!


Támogatói kártyák, melyek belépőjegyként is szolgálnak, az intézményeknél, a kórustagoknál és a koncert előtti egy órában a helyszínen vásárolhatók. A támogatói kártya/belépőjegy ára 1900 Ft, de minden további összeget hálásan köszönünk a gyerekek nevében!
Kérjük, nézze meg, milyen sokat jelentett az intézményeknek a tavalyi adomány: http://fidelissima.hu/aktualis_20161210.html!



Támogatóink


Főtámogató



Kimelt támogatók





         
Dr. Brezvai Éva háziorvos
TG Tabak Betéti Társaság

További támogatók

 • 2TS Kft.
 • ARDALIO Kft.
 • dp Mérnökiroda Kft.
 • EUROKONZOL Kft.
 • Totál Tűzvédelem Kft.
 • Westfachtum Kft.