Közreműködtünk a Magyar Kultúra Napján

Minden együttes számára nagyon megtisztelő feladat, ha felkérik arra, hogy közreműködjék egy állami ünnepen. Nyilván egy művészeti együttes számára a Magyar Kultúra Napja kiemelt jelentőséggel bír, hiszen mindenkori tevékenységével folyamatosan próbál hozzátenni kis hazánk kulturális életéhez. Éppen ezért valahol elismerés, hogy Sopron városának évente megrendezett ünnepségen már visszatérő, állandó fellépő a Fidelissima Vegyeskar. A fellépés ezen az ünnepségen nemcsak azért kihívás, mert saját magunkat kell képviselnünk, hanem azért is, mert a már visszatérő séma szerint meg kell próbálnunk az ünnepség előre megadott tematikájához illeszkedni.

2020-ban a téma Weöres Sándor volt, akiről mondhatnánk, hogy nála kedvesebb útjelzőt nem is kaphattunk volna a műválasztáshoz, hiszen magyar zeneszerzők sokasága nyúlt az ő költészetéhez alapanyagért, verseinek sokfélesége és sokszínűsége kiválóan illett a legtöbb zeneszerző által megálmodott zenei hangulatokhoz. De mégsem ilyen egyszerű a kérdés, hiszen a költő művészetének komplexitása a legtöbb esetben a zenék komplexitását is hozta magával, így nem minden Weöres Sándor versre írt kórusmű oly könnyedén énekelhető.

Kompromisszumot kellett találni, hogy megmutathassuk: mennyire megihlette a költő gondolatai a szerzőket, de meg kellett lelnünk azt a szerzőt, akinek a művei a legletisztultabban adják vissza a versek letisztultságát. Így jutottunk el az idei évben kettős évfordulót ünneplő Farkas Ferenc két művéhez. A Hajnal-nóta és a Rózsa-madrigál jó választásnak bizonyult, hiszen tömörségük által jól illettek egy ilyen előadásba, de a közönség számára is érthető lehetett mind az alkotói, mind az előadói szándék. Persze abban csak reménykedni tudok, hogy az előadás elősegítette az áhított érthetőséget, és megfelelő felütést biztosított a kórus fellépése után következő előadásnak. A minket elérő elismerésekből kiindulva ez talán nem hiú ábránd.

A Magyar Kultúra Napján való fellépés megtisztelő voltán túl érdekes és örömteli tapasztalat volt az előadók előadását hallgatni, és Gryllus Dániel felkérésére a közönséggel együtt énekelni.

Szilágyi Miklós

Fotó: Sopronmedia.hu
Tovább a galériához >>>

 

 
Támogatónk: