Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar

Bemutatjuk a koncert résztvevőit:

Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar

20171028_Handel_Messiah_pl_DESopronban – Magyarországon az elsők között – Kurzweil Ferenc, a Szent Mihály-templom karnagya szervezett zeneegyesületet 1829-ben Ödenburger Musikverein néven. Már korábban is keletkeztek alkalmi társaságok nagyszabású zenei rendezvények megvalósítására, pl. Haydn oratóriumainak előadására, de a zeneegyesület megalapításától kezdve beszélhetünk Sopronban szervezett zeneoktatásról és rendszeres polgári koncertéletről.
A Soproni Zeneegyesület zenekara az 1929-es jubileum alkalmából vette fel a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar nevet. A centenáriumi ünnepségeken jelen volt Bartók, Dohnányi, és felcsendült többek között Kodály Psalmus Hungaricusa is. A II. világháború után Sopron az Országos Filharmónián keresztül is bekapcsolódott a hazai zeneélet vérkeringésébe: a bérleti hangversenyeken és a város zenei fesztiváljain a kor legjelentősebb előadói (Fischer Annie, Zathureczky Ede, Végh Sándor, Cziffra György, később Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Jandó Jenő, Perényi Miklós) rendszeresen felléptek, legtöbbször a helyi zenekar kíséretével.
A XX. század utolsó évtizedeiben a régió hivatásossá váló zenekarai mellett a soproni zenekar megőrizte amatőr státuszát, így a mai napig együtt muzsikálnak hivatásos zenészek, zenetanárok és megfelelő hangszeres tudással rendelkező műkedvelők. Az elmúlt években abban a szerencsében volt részük, hogy a környéken élő, Sopronhoz kötődő zeneszerzőkkel és alkotásaikkal többször találkozhattak. Takács Jenő, Soproni József és a nemrégiben elhunyt Szokolay Sándor művei is szerepeltek több alkalommal a zenekar műsorán.

20171028_SLFSZZ