Jesus! koncert – meghívó

A 2023. november 29-i koncertünkre pillanatok alatt elfogytak a bérletek mellé vásárolható jegyek. Az érdeklődők közül többen jelezték a Pro Kultúra Kft. felé a problémát, aminek meg lett az eredménye, felajánlották egy ismétlő koncert lehetőségét:
2024. január 6-án (szombat, Vízkereszt napja), 16.00 órától.
Köszönjük Önöknek és a Pro Kultúra Kft.-nek, hogy ismét előadhatjuk ezt az igazán populáris musical-oratóriumot!
Karácsonyra ajándékozzanak élményt a szeretetteiknek, barátainknak, ismerőseiknek!
Mi, fellépők (kb. 110-en), nagy erőkkel készülünk és sok szeretettel várunk minden érdeklődőt erre a különleges koncertre!

Jegyek – a Pro Kultúra Kft. jegypénztárán kívül – itt vásárolhatók: https://prokultura.jegy.hu/program/mary-mcdonald-jesus-155019/1070844.

• különleges felállás • ősbemutató • oratórium fúvószenekarra és kórusra • Jézus! • közismert dallamok • születés és feltámadás •
 
A Jézus Krisztusról szóló művek sora vég nélküli. Sokan – híresebb és kevésbé neves szerzők – dolgozták fel a Megváltó életének minden mozzanatát, ám ezeknek többsége a két „főbb mozzanat”, a születés misztériuma és a halálból való feltámadás örömhíre köré szerveződik. Ezeknek a műveknek a sorába illeszkedik Mary McDonald „JESUS!” című kétrészes musicalszerű oratorikus műve.

Az amerikai szerzőnő hazájában nagy elismerésnek örvend az egyházzenészek körében, műveit előszeretettel adják elő a legkülönfélébb együttesek. A JESUS! első része az „A Messiás eljövetele”, a második az „A Messiás feltámadása” címet kapta. Mindkét rész lazán összefűzött tételek sorozata, mely nem a mindenki által ismert történetet meséli el, hanem különböző nézőpontokból vizsgálja meg a történéseket, érzéseket, benyomásokat fogalmaz meg, mindezt pedig közismert dallamok – karácsonyi dalok, koráldallamok és műzenei részletek – felidézésével teszi. Az énekeket női és férfi narráció köti össze, és a művet – a könnyebb érthetőség kedvéért – magyar nyelven adjuk elő.

Az előadás különleges vállalkozás, hiszen az eredetileg zongorára és kórusra írott, majd szimfonikus zenekarra hangszerelt darab ezúttal fúvószenekari kísérettel szólal meg. Szilágyi Miklós neve városunkban nem ismeretlen, hiszen a Fidelissima Vegyeskarral immár kilencedik éve működnek együtt sikeresen, de a Kőszegen élő művész a „Hűséges” kórus mellett a „szomszéd vár” két nagy múltú együttesét, a 164 éves Concordia-Barátság Énekegyesületet és a 157 éves Kőszeg Város Fúvószenekarát is vezeti. Az ő fúvószenekari átiratában és az említett három együttes kooprodukciójában csendülnek majd fel Sopronban a JÉZUS! hangjai.

Takács Eszter
titkár