Átadtuk az adományokat!

2018. december 8-án, immár negyedik alkalommal rendeztük meg „ADVENTI FÉNYEK” jótékonysági koncertünket – Szilágyi Miklós karnagy vezetésével – a soproni Evangélikus templomban. A „Fidelissima” Alapítvány és a Fidelissima Vegyeskar a soproni fogyatékossággal élő és rászoruló gyermekeket gondozó intézmények támogatására indította el ezt a kezdeményezést, amelyet a város szociálisan érzékeny cégvezetői és lakosai felkaroltak. Idén elbűvölő homokfestés színesítette műsorunkat, melyet Végh Lajos készített. A kórus közel 1 000 000 Ft-ot gyűjtött össze a cégek, vállalkozások és a magánemberek felajánlásából.
2019. január 16-án a kórus látta vendégül az intézmények képviselőit, hogy átadásra kerüljenek az adományok. A vendégeket – a szervező, Takács Eszter kórus- és kuratóriumi titkár köszöntötte, majd felkérte az intézmények képviselőit, hogy mutassák be az általuk gondozott gyermekeket, illetve mondják el, mire fogják felhasználni az adományokat.

 

A Kozmutza Flóra EGYMI által működtetett Kópé Sport és Szabadidő Egyesületről Nagyné Illisz Éva beszélt. Először bemutatta az intézményt, az általuk gondozott gyermekeket, majd arról beszélt, hogy milyen fontos a gyermekek nevelésében a zene, a zeneterápia, ami még a legproblémásabb gyerekek lelkét is megnyitja, elindít egy olyan folyamatot, amivel esélyt kapnak a normális fejlődésre. A koncertet a szülők körében is népszerűsítik, akik lelkesen vásárolnak támogatói jegyeket, illetne jönnek el a koncertre. 

 

Horváth Beatrix, a Győr-Moson-Sopron Megyei Alpokalja Szociális Központ (korábban: Tómalom utcai Fogyatékos Gyermekek Otthona) fejlesztőpedagógusa elmondta, hogy intézményükben középsúlyosan és súlyosan sérült gondozottjaik vannak, elsősorban felnőtt korúak, akik imádják a zenét. Ő is kihangsúlyozta a zene nevelését. Köszönte, hogy a kórus hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekek szürke hétköznapjait megszínesítsék, például azzal, hogy a gondozottak is ott lehetnek a koncerten, illetve az alapítványukon – „TÓMALOM HÍD” a fogyatékos gyermekek társadalmi kapcsolatainak fejlesztésére alapítvány – keresztül kapott támogatásból az idén egy farsangi mulatságot szerveznek, tavaly pedig egy balatoni kirándulást tudtak szervezni. Ezután a maga és az intézmény vezetői, dolgozói nevében megköszönte az adományozóknak a kapott támogatást.

 

A „Tóth Antal Alapítvány a Hallássérült Gyermekekért” képviseletében Kovácsné Horváth Erzsébet kuratóriumi elnök vette át az adományt. A siket, nagyothalló és újabban tanulási problémákkal küzdő (SNI-s) gyermekek segítésére jött létre az alapítvány. Hagyományaik szerint az egészséges életmódra nevelés érdekében uszodabérletek vásárlására, a kulturális nevelés érdekében színházbérleteket vásárolnak a gyermekeknek, illetve hozzájárulnak minden gyermek tanulmányi kirándulásához. Az adventi készülődés során a gyermekek ajándékokat készítenek, melyekhez a támogatásból veszik meg az anyagokat. Nagyon-nagy öröm számukra, hogy ilyen adakozó kedvű emberekkel áldotta meg őket a sors. Köszönetet mondtak a kórusnak és mindenkinek, aki támogatta ezt a kezdeményezést.

 

A Doborjáni Ferenc EGYMI, Speciális Szakiskola, Kollégium gondozottjai értelmi sérült gyermekek óvodástól szakiskolás korig, gyönyörű környezetben. Intézményük kollégiumként is üzemel, sőt, állami gondoskodásban lévő tanulóik is vannak. A gondozottak szülei kezdeményezték az „Erdei” Doborjáni Iskola Gyermekeiért Alapítvány létrehozását. Krutzlerné Szarka Tünde igazgatónő elmondta, hogy akár az egészséges, akár a korlátozott fejlődésű gyermekek életében nagyon fontos a zenei nevelés. Kiemelte, hogy iskolájukban az egyik volt munkatársuk, kórusunk tagja vezette be az Orff-módszert, amit a mai napig visznek tovább. Megköszönte a kórustagoknak, hogy idén is felejthetetlen élményt nyújtottak a gyermekeknek. Majd minden egyes támogatónak – egyénnek, családnak, vállalkozásnak, cégvezetőnek –, hogy ez a koncert létrejöhetett. A támogatás minden évben a legjobb helyre kerül: az ebből vásárolt színházbérleteknek nagyon örülnek a gyerekek. A színház segítségével szinte minden gyerekük eljut az előadásokra. A kapott összeg többi részéből az egészséges életmódra nevelés érdekében uszodabérleteket vásárolnak, illetve a gyermeknapon egy csodás, önfeledt délelőttöt szerveznek. Végezetül sok sikert kívánt a kórus koncertjeihez.

 

A Cseresznyevirág Gyermekotthon csoportvezető nevelője, Baumgartner László először megköszönte a támogatást a kórusnak, a támogató magánszemélyeknek és cégeknek, hiszen így van lehetőségük nagyobb projektekben gondolkozni. Árvácska Alapítványuk neve is árulkodik arról, hogy állami gondoskodásban élő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket gondoznak 3-tól 18 éves korig. A tavalyi támogatásnak köszönhetően egy balatoni kirándulást tudtak szervezni, ahol a gyerekek szakemberek segítségével tanulhattak kajakozni, kenuzni, illetve szörfözni. Idén is valami hasonlóban gondolkoznak, hiszen a gyerekeknek élményekre van szükségük, hogy kimozdítsák őket a szürke a hétköznapokból, és minél szélesebb képet adjanak a teljes életről. Végezetül megköszönte azt az élményt, amit a koncert nyújtott a gyerekek és kísérőik számára.

 

A Sopron és Környéke Család és Gyermekjóléti Ellátás Intézete Gyermekek Átmeneti Otthona életvezetési nehézségekkel, szenvedélybetegségekkel lakhatási problémákkal küzdő, otthonról elszökött gyermekek felkarolására jött létre. Sajnos idén senki nem tudott eljönni az átadásra ebből az intézményből, de természetesen a támogatást nekik is eljuttatjuk.

 

Ezután Takács Eszter titkár átadta az intézményenkénti 150 000 Ft-ot, amihez még hozzájött az egyes intézmények által eladott jegyek összegének 30%-a. A kórus énekszóval vett búcsút vendégeitől.

Nagy örömünkre szolgál, hogy az intézmények vezetői egyre inkább élményszerzésre, olyan programok megszervezésére fordítják a kapott összegeket, amelyek közvetlenül a gyermekek örömére szolgálnak.

 

Az adományozottak és a szervező „Fidelissima” Alapítvány és Fidelissima Vegyeskar nevében ezúton is köszönjük a cégek és a magánszemélyek összefogását, támogatását!

Takács Eszter
titkár

 

Fotó: Farkas Péter
Tovább a galériához >>>